Stavba

Nová výstavba. Diskuse jen začíná

 

Jak se výstavby nových bytů dotknou změny v občanském zákoníku?

Velmi výrazně. Nejde pouze o samotný zákoník, ale také o veškeré doprovodné normy a vyhlášky. Bylo nutné upravit veškerou obchodní dokumentaci a novinky si podrobně nastudovat. Tvrdím, že největším problémem není obsah zákona, ale jeho forma, z níž vyplývá různorodost výkladu.

 

Bude ze změn profitovat spíše developer, nebo zákazník?

Základní myšlenkou změny zákona se jeví ochrana zákazníka, což je jistě v pořádku. Osobně se však nemohu zbavit dojmu, že vzhledem ke znění, které je už na první pohled šité horkou jehlou, budou mít užitek ze situace zejména šikovní právní zástupci.

 

Je v novém zákoníku nějaké konkrétní ustanovení, které developerům výrazně zkomplikuje, nebo naopak usnadní život?

Vedle již zmiňované obecné „mnohavýkladovosti“ a jisté nesourodosti spatřuji zdroj komplikací v zavádění a prodlužování různých lhůt. Objevují se teď všemožné oznamovací termíny a výrazně se zvyšuje administrativní zátěž. Konkrétní příklad. To, co katastrální úřad zvládl dříve do několika hodin oznámením na internetu, musí nyní provést písemně a do určité lhůty. Přičemž na internetu záznam zkontrolujete s jistotou pouze na dálku a za peníze. Mimoto stát zavádí platby za mnohé úkony, které byly dosud bezplatné. Abych však jen nekritizovala, je spravedlivé říci, že nová úprava přináší i některá zlepšení. Například pokud jde o způsob stanovení plochy bytu, což usnadní provádění architektonických změn.

 

Daň z přidané hodnoty se teď už platí i za pozemek pod stavbou. Budou byty dražší?

Ano. Ceny bytů je nutné zvýšit o daň, která se nyní odvádí i ze zastavěného pozemku.

 

Jana Sečkářová je ředitelka společnosti M&K Development, která stojí například za projektem rodinných bytů v Praze, Čakovický park.

Rozhovor vyšel v novinách Deník 3.3 2014 v sekci Moje peníze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *